Intervenție timpurie TSA

Mar 03, 2021

Monitorizarea unei dezvoltării sănătoase a copiilor nu înseamnă numai acordarea atenției simptomelor legate de tulburarea de spectru autist (TSA) , dar și la sănătatea fizică și psihică a acestora.

Este important de amintit faptul că acești copii se pot îmbolnăvi sau răni la fel ca orice alt copil. Examenele medicale și stomatologice periodice ar trebui să facă parte din planul de tratament al copilului. Adesea este greu de spus dacă comportamentul neadecvat al unui copil cu autism sau sindrom asperger este cauzat sau nu de o afecțiune medicala distinctă. De exemplu, lovirea capului ar putea fi o metodă de auto-stimulare sau auto-agresivitate a copilului cu TSA, sau ar putea fi un semn că acest copil suferă de dureri de cap și nu poate exprima altfel această problemă. În aceste cazuri, este necesar un examen fizic amănunțit.

Nu există medicamente care să poată vindeca tulburarea de spectru autist (TSA) sau să trateze simptomele tulburărilor pervazive de dezvoltare. Cu toate acestea, există medicamente care pot ajuta unii copii cu aceaste tulburări să poată funcționa mai bine. De exemplu, medicația poate ajuta la gestionarea nivelurilor ridicate de energie, incapacitatea de concentrare, depresia sau convulsiile (National Institute of Mental Health, 2011).

Este posibil ca medicamentele să nu afecteze toți copiii în același mod. Este important ca tratamentul sa fie prescris de un profesionist din domeniul medical care are experiență în tratarea copiilor cu TSA. Părinții și profesioniștii din domeniul trebuie să monitorizeze îndeaproape progresele și reacțiile copilului în timp ce acesta este sub un tratament medicamentos pentru a fi siguri că orice efecte secundare negative ale tratamentului nu depășesc beneficiile.

Cercetările (DiLavore, Lord, Risi și colaboratorii, 2006) arată că intervenția timpurie poate îmbunătăți mult dezvoltarea copilului,  aceste intervenții, pot ajută copiii să învețe abilitățile importante de la naștere până la vârsta de 3 ani (36 de luni).

Aceste metode includ psihoterapia, terapia ABA sau logopedia pentru a ajuta copilul să vorbească, să se joace și să interacționeze cu ceilalți. Chiar dacă copilul nu a fost diagnosticat cu TSA, acesta poate fi eligibili pentru acest tip intervenție timpurie.

De asemenea, intervenția pentru simptome particulare, precum terapia ABA sau terapia logopedică în cazul întârzierii limbajului, nu necesită așteptarea unui diagnostic formal de TSA.

Conform rapoartelor Academiei Americane de Pediatrie abordările de comportament și comunicare care ajută copiii cu autism sunt cele care oferă structură, direcție și organizare pentru copil, adițional participării familiei.

Deși intervenția timpurie este extrem de importantă pentru recuperare, intervenția la orice vârstă este de foarte mult ajutor.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
Anxietatea de separare Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială