Cum gestionăm agresivitatea copiilor cu TSA și ADHD

May 06, 2020

Furia și agresivitatea la copiii cu TSA și ADHD

Putem spune că o întârziere în dezvoltare, pe una sau mai multe din cele cinci arii majore (cognitivă ,socială, abilități motorii, comunicare și autonomie) poate conduce la apariția frustrărilor și mai departe, a comportamentului agresiv.

Agresivitatea copiilor poate fi o forma de manifestare a frustrării, dorința de a evita o situație, sarcină sau persoană, dar în același timp poate fi și un semnal pentru atragerea atenției asupra lor, una neexcluzand-o pe cealaltă.

În acele momente de furie, copiii par a nu fi capabili să se oprească sau să găsească o alternativă potrivită pentru a rezolva situația. Agresivitatea, poate fi atat fizică cât și verbală, orientată atât împotriva lor (auto-agresiune), cât și împotriva celorlalți sau a unor obiecte.

Efectele izolării

În contextul actual al pandemiei de coronavirus, rutinele zilnice ale multor familii s-au schimbat, astfel, atat copiii cât și parintii, trebuie să facă față unei noi realități, când brusc s-au trezit nevoiți să rămână acasă.

În cazul familiilor din care fac parte și copii cu TSA sau ADHD, lucrurile sunt și mai delicate decat în situația celorlalte familii. Este știut faptul că, în cazul acestor copii, toleranța la frustrări este foarte scazută, devenind în contextul izolarii, un factor greu de gestionat pentru părinți, aceștia văzându-se puși în fața unor comportamente agresive amplificate.

Tehnici și metode

Iată câteva tehnici de terapie ABA, utile în managementul agresivității copiilor:

  • Întelegerea contextului – când reacționează agresiv pentru că înțelege sau anticipează greșit comportamentul celorlalți;
  • Îmbunătățirea abilităților de luare a deciziilor ale copilului prin identificarea alternativelor comportamentale dezirabile ce pot înlocui comportamentele agresive;
  • Practicarea comportamentelor alternative acceptabile social.

Primul pas pentru a ajuta un copil agresiv este să oprim comportamentul apropiindu-ne și oferind conectare. Când comportamentul așteptat se manifestă, este necesar să fim destul de aproape pentru a interveni rapid și calm pentru a opri gestul copilului.

Recomandări

Agresivitatea trebuie să fie inacceptabilă în orice situație, nu doar cea fizică, ci și cea verbală. În timp ce își descarcă emoțiile copilul nu poate raționa.

În acest caz recomandăm:

  • Nu recurgem la violență;
  • Nu ținem predici când plange, tipă, e nervos;
  • Nu folosim fraze lungi și greu de înteles pentru copil;
  • Nu impunem reguli pe care nu le poate respecta și nu aplicăm pedepse drastice;
  • Nu blamăm copilul, ci doar comportamenul indezirabil.

Revizuirea practicilor incorecte și îmbunătățirea relației dintre părinți și copil sunt elemente absolut necesare pentru o intervenție reușită.

Psiholog clinician Uzunia Ana
ADHD - evoluție și simptome Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială