Cele 3 niveluri ale tulburării de spectru autist - TSA

Mar 27, 2021

Un catalog de afecțiuni și tulburări identificate este dezvoltat de către Asociația Americană de Psihiatrie (APA). Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale (DSM) este utilizat de medici psihiatri și psihologi clinicieni pentru a putea analiza și compara simptomele unui pacient, cu scopul de a pune un diagnostic cât mai exact.

În cea mai nouă versiune a sa, DSM-5, toate condițiile legate de autism au fost combinate într-un singur termen – Tulburare de spectru autist - TSA.

În prezent, există trei niveluri recunoscute de TSA:

Nivelul unu

Acesta este cel mai ușor nivel al tulburări de spectru autist (TSA). Copiii care se încadrează la acest nivel de au, în general, simptome foarte ușoare, care nu interferează prea mult cu funcționalitatea lor (munca, școala sau relațiile sociale), iar intervenția terapeutică precoce are cele mai bune rezultate.

Când oamenii se referă la autismul înalt funcțional sau la sindromul Asperger, se referă de obicei la copiii cu autism de nivelul unu.

Nivelul doi

Copiii cu autism de nivelul doi necesită, de obicei, mai mult sprijin. La acest nivel se necesita o susținere substanțială, deoarece acești copii au deficiențe semnificative sociale, verbale și nonverbale, dificultății cognitive, etc…

Aceștia vor avea nevoie de intervenție terapeutică ABA, logopedie, pregătire pentru dezvoltarea abilităților sociale și alte tipuri de consiliere sau terapie.

Nivelul trei

Nivelul trei este cea mai severă formă de tulburare de spectru autist (TSA). Copiii ce se încadrează la acest nivel au nevoie de foarte multă susținere, acești copii nu pot funcționa singuri, astfel necesitând programe de terapie ABA intensive și alte tipuri de intervenții terapeutice, iar sprijinul la acest nivel poate include însoțitor cu normă întreagă.

Nu există un test specific pentru a determina nivelul de TSA al unui copil, dar un psiholog clinician sau un psihiatru au competența necesară pentru a determina acest nivel în urma unei observații clinice efectuate interacționând cu copilul respectiv.

În timp ce tulburarea de spectru autist (TSA) poate fi diagnosticata încă de la vârsta de 18 luni, mulți copii nu sunt diagnosticați decât mult mai târziu, ceea ce îngreunează procesul terapeutic și recuperarea acestora.

În concluzie, dacă aveți suspiciuni față de copilul dumneavoastră cu privire la tulburarea de spectru autist, nu ezitați să stabiliți o întâlnire cu un specialist cât mai curând posibil.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
Intervenție timpurie TSA Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială