5 pași pentru a-ți dezvolta asertivitatea

Jun 03, 2020

A fi asertiv înseamnă a fi capabil să susții o idee sau cauză, a ta sau a altor persoane, într-un mod calm și pozitiv, fără să fii agresiv, dar nici acceptând lucrurile și acțiunile care-ți încalcă drepturile și libertățile. Cu alte cuvinte, asertivitatea înseamnă să îți dezvolți abilitatea de a acționa în favoarea unor drepturi: exprimarea gândurilor, sentimentelor și credințelor în mod direct, onest și adecvat, dar, în același timp, să ții cont și de gândurile, sentimentele și credințele celorlalți.

Mai jos puteți găsi câteva sugestii de urmat pentru dezvoltarea asertivității:

  • Învață să spui “Nu” – oamenii tind să se îngrijoreze când sunt nevoiți să răspundă cu “Nu” atunci când sunt întrebați dacă pot, vor sau sunt puși să facă ceva ce în realitate nu-și doresc. Stabilirea unor limite sănătoase este esențială pentru a menține relații armonioase, fără a implica timp, resentimente, frustrări, oboseală, etc.
  • Renunță la vinovăție sau autoblamare – asertivitatea poate părea complicată, mai ales dacă ai fost obișnuit să fii pasiv și ai încercat mereu să-i mulțumești pe ceilalți, în timp ce pe tine te-ai lăsat pe locul secundar. Înlocuiește gândurile toxice cum ar fi “ Sunt o prietenă rea că nu mi-am ajutat amica să-și redecoreze casa” sau “Sunt un fiu rău că mi-am vizitat părinții doar odată săptămâna aceasta”, înlocuiește aceste gânduri negative cu cele pozitive “, de exemplu: „merit o zi de relaxare atunci când îmi doresc și am nevoie de aceasta.”
  • Exprimă-ți nevoile și sentimentele – nu putem avea pretenția ca ceilalți să știe mereu tot ceea ce gândim și simțim sau ce nevoi avem, dacă nu le exprimăm. Trebuie să comunici calm, dar ferm când îți dorești ceva, când te supără un anumit lucru sau când simți ceva inacceptabil. Spune toate acestea clar, păstrând o atitudine și un ton echilibrat.
  • Implementează progresiv – pentru a preveni neînțelegerile familiale sau sociale începe cu pași mici. Dacă treci brusc de la un comportament la altul, cei din jur, nefiind familiarizați, pot percepe greșit schimbarea atitudinii tale. Începe prin a spune mai des “Nu”, fără a refuza însă doar de dragul dezvoltării asertivității, acest lucru poate avea un revers nesănătos. Nu încerca să schimbi tot de odată, poți începe prin a-i spune prietenei/prietenului care vrea să ieșiți în oraș după program, când tu ești obosit/ă, că ai prefera să o lăsați pentru o altă zi, apoi să treci la nivelul următor.
  • În situațiile stresante, abordați problemele cu o atitudine degajată – încercați să înțelegeți și punctul de vedere al celuilalt, ascultați persoana, nu vă expuneti părerile și credințele într-un mod agresiv, așteptându-vă ca interlocutorul să le adopte. Cântăriți opțiunile, atât ale dumneavoastră cât și ale celorlalți și încercați să ajungeți la un conses, chiar dacă asta poate însemna să vă acceptați reciproc diferențele de opinie.

Asertivitatea este o abilitate esențială pentru o minte și o viață sănătoasă. Traiul în armonie cu ceilalți și împăcarea cu deciziile noastre poate fi cheia spre o viață fericită.

Psiholog clinician Alina Savu
Obsesiile, rutinele și comportamentul repetitiv Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială