Există tot mai multă preocupare în a accesa terapia ABA, iar capitala oferă numeroase opțiuni, însă o simplă căutare ,,terapie ABA București,, nu este de ajuns pentru a alege un serviciu bun, dacă nu îți oferă și informații despre beneficiile accesării ei. În București, este posibil să auziți peste tot despre terapia ABA în legătură cu autismul, care este considerată o tulburare de dezvoltare pe tot parcursul vieții, cu o constelație de simptome comportamentale - dificultăți sociale, interese, acțiuni repetitive și reacții neobișnuit de intense la stimularea senzorială. Pe Internet s-au promovat presupuse cure — injecții cu vitamine, suplimente nutritive, detoxifiante, diete speciale, camere presurizate pline cu oxigen pur și chiar chelare, îndepărtarea potențial periculoasă a metalelor grele din organism. Dar nici o dovadă nu indică faptul că oricare dintre ele poate atenua oricare dintre simptomele de bază ale autismului, cu atât mai puțin să-l eradicheze (Padawer, 2014).
Sunt puține răspunsuri clare pentru a ghida părinții în alegerea tratamentelor, pentru a le spune la ce să se aștepte de la aceste tratamente, pentru a-i ajuta să găsească practicieni sau pentru a-i ajuta să plătească pentru tratamente. Părinții copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) gestionează adesea o gamă complexă de tratamente și terapii pentru copiii lor, inclusiv intervenții farmacologice, dietetice, comportamentale și educaționale (Goin-Kochel, Myers & Mackintosh, 2007). Terapiile dorite pot fi dificil, dacă nu imposibil, de accesat dacă nu sunt disponibile într-o comunitate (Mackintosh, Goin-Kochel & Myers, 2012) și explicate părinților astfel încât aceștia să poată face cea mai bună alegere atunci când caută despre terapia ABA în București.
Acesta este un subiect important, deoarece părinții servesc drept paznici pentru accesul copiilor lor la servicii. Felul în care părinții se simt cu privire la tratamente poate avea o influență directă asupra alegerii terapiilor, cât timp copilul va continua să primească o intervenție și nivelul de conformare atunci când încep un proces de terapia ABA (Mackintosh, Goin-Kochel & Myers, 2012 după., Green, 2007). Dacă la început, totul despre copilul tău părea normal, a bifat fiecare etapă de dezvoltare și a fost încântat de fiecare descoperire, dar la aproximativ 12 luni sau mai mult părea să regreseze, iar la vârsta de 2 ani, se retrăsese complet în propria sa lume și nu mai făcea contact vizual, nu mai părea să audă, nu mai părea să înțeleagă cuvintele pe care le spunea uneori sau pe care le auzea de la tine, atunci o căutare despre terapia ABA, nu te ajută mult, dacă nu îți explică și beneficiile ei. Dacă în locul copilului liniștit și receptiv, au apărut accese de furie şi crize, atunci, a începe să acționezi poate fi o opţiune şi să cauți despre ce este terapia ABA (Padawer, 2014). Prin terapia ABA, specialiştii îi pot învăţa pe părinţi că, prin practică, cu ajutorul terapiei, copilul poate învăța să se uite la oameni atunci când le cere ceva, și să înțeleagă că este singura modalitate de a obține ceea ce își dorește. El poate învăța să arate lucrurile pe care le dorește, o abilitate care necesită săptămâni de antrenament.
Prin terapia ABA, de îndată ce îți dai seama cum să-l înveți, tot ce părea de neînțeles poate deveni palpitant și te va face nerăbdător în a te trezi în fiecare dimineață și a-l învăța ceva nou pe copilul tău. Terapia ABA este despre muncă și răbdare, dar dincolo de toate, ea este și o ușurare adusă ție și copilului tău (Padawer, 2014).
Mackintosh, V. H., Goin-Kochel, R. P., & Myers, B. J. (2012). “What do you like/dislike about the treatments you’re currently using?” A qualitative study of parents of children with autism spectrum disorders. Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 27(1), 51-60.
Goin-Kochel, R. P., Myers, B. J., & Mackintosh, V. H. (2007).Parental reports on the use of treatments and therapies for children with autism spectrum disorders. Research in Autism Spectrum Disorders, 1, 195–209.
Padawer, R. (2014). The kids who beat autism. NY Times Mag, 31, 20.